Metallblommor

Den här beskrivningen hade jag med i söndagens bilaga på Allt om Scrap. Så nu kommer den här på min blogg också!
Nu kommer jag att visa er hur man på ett enkelt sätt kan göra egna metallblommor!
När man fotograferar metall kan det ibland vara svårt att kunna fånga detaljerna eftersom det blänker en hel del, men jag har gjort mitt bästa för att få med så många detaljer som möjligt.
 
Variationer på dessa blommor går att göra i all oändlighet, men här är några exempel på hur de kan se ut när de är klara.
Detta är det material som jag använder när jag gör grunden till mina blommor.
·         Cardstock – Cardstock använder jag för att ge stadga till blommorna, om man använder tunnare papper blir blommorna inte lika enkla att böja till. Jag brukar använda mig av spillbitar eller sådana färger som jag sällan scrappar med. Använder du dessutom ett cardstock med struktur kommer det att synas som häftig effekt när blomman är klar.
·         Aluminiumtejp – Den tejp som jag tycker är enklast att använda kommer från Biltema, men det finns fler sorters tejp på olika byggvaruhus och liknande.
·         Blomstans – Jag har valt att stansa ut mina blommor med Tattered Florals från Tim Holtz, men det går naturligtvis bra att använda vilken stans man vill.
·         Embossingdies – Slutligen har jag använt mig av en embossingdies, denna kommer också från Tim Holts och har klockor till motiv. Motivet på embossingdiesen spelar ingen roll eftersom det bara kommer att synas en liten bit av det.
Här kommer nu en beskrivning, steg för steg, på hur du gör dina egna metallblommor:

Börja med att tejpa aluminiumtejpen över hela cardstocket, sedan stansar du ut blommorna med din blomstans. Så här ser det ut när jag stansat ut mina. Jag brukar använda två av dessa till varje blomma.

 
För att få lite struktur och liv i blommorna har jag valt att sedan sätta dem i en embossingdies. Det är en form av torrembossing som man kan använda i ett flertal av stansmaskinerna. Självklart kan man även göra en egen torrembossing med hjälp av olika präglingsverktyg.  Ni ser här hur blommorna fått mer liv och inte känns lika platta längre.
Så där, nu är grunden till blommorna klara, nu är det dags att välja hur man vill färga in dem.
 

När man arbetar med Metal Tape Art-tekniken så använder man ofta svart eller brun akrylfärg som man målar över alstret med för att få till det lite smutsiga utseendet. Det är precis vad jag har gjort här. På kanterna har jag dessutom målat med kopparfärgad Alcohol Ink. Alcohol Ink är en produkt som fäster på de flesta material och är därför ypperlig att använda till detta.

 

Nästa steg är nu att sätta ihop blomman. För att blomman inte ska bli platt tar jag först en av blomdelarna och klipper ett jack in till mitten mellan två av blombladen. Sedan lägger jag ett av bladen vid jacket ovanpå bladet på andra sidan jacket och limmar ihop dem. På så sätt får jag bara 8 blomblad, istället för 9, på den ena blomdelen samtidigt som den nu kommer att stå uppåt en aning. Innan jag limmar fast denna del ovanpå den andra böjer jag bladen försiktigt i en båge.

Så här ser min blomma ut när den är färdig. I mitten har jag satt en liten metallblomma och en halvpärla.
Här nedan kommer ni nu att få se flera olika blommor som jag valt att färga in på olika sätt.
Den här blomman har jag faktiskt inte färgat in alls utan låtit den vara som den är.
 

På den här blomman har jag enbart färgat in kanterna med guldfärgad Alcohol Ink. Här ser ni även tydligt hur cardstocken struktur syns under tejpen.

 
Här ser ni en blomma som är helt infärgad med Alcohol Ink i kopparton.
 

Den här blomman har jag först målat med akrylfärg och sedan har jag sprejat på röd Glimmer Mist. För att Glimmer Mist ska fäste måste man ha målat med akrylfärg först annars fäster den inte så bra.

 

Den sista blomman valde jag att inte sätta i en embossingdies, den är därför slätare till ytan. Däremot har jag målat den med brun akrylfärg och sedan satt brun Alcohol Ink på topparna.

Hoppas nu ni inspirerats till att göra egna blommor!

Kram ztina

Annonser

10 responses to “Metallblommor

 • Suvi

  Vackert!
  Du är så duktig på det du gör.
  Tack för fina inspirations bilder till oss andra scrap tokar.

 • Bea

  Wow vilka fina! de ska jag absolut prova 🙂

 • christine

  Hej. kul att du gillade min batteriförvaring. Väldigt gulligt av dig att medd mig att du har liftat av mig och att ni kommer länka till mig. …uppskattas rejält…Spännande att få läsa om inlägget i Allt om scrap. Må så gott. Kram…tyrasmatte.

 • Millan

  Vilka fina blommor!! Måste försöka våga mig på att göra blommor jag med av aluminium-tejp, har aldrig jobbat med det förut och det verkar spännande! Hoppas det är okej att jag länkat till detta inlägg i min blogg?
  Älskar din batteriholk också! Himla snyggt!

  God fortsättning på det nya året! / Millan

 • Ina

  Vad häftigt. Det måste jag testa. Har gjort mycket med aluminiumtejp och tycker det är skoj, men det här hade jag inte tänkt på tidigare. De blev hur läckra som helst

 • Tania @ Piccante

  Otroligt vackra blommor!
  Jag har aldrig scrapbookat, men nu fick jag lust att göra tavlor med dina blommor. Jag undrar om du kanske kunde ge mig tips på vad jag behöver som bas, när jag börjar pyssla?

  Vilka färger? Verktyg? osv.

  Hoppas att du kan hjälpa en nybörjare som jag 🙂

 • Eva

  Fantastiska blommor . Jag är nog lite trög idag för jag fattar inte riktigt det där när du förklarar hur du klipper in mot mitten 🙂
  Har du nån bild på det?

 • Ingela

  Fina blommer. Vad använder du för verktyg när du målar med alko ink? Mvh Ingela

  • ztina

   Tack! Först droppar jag ut lite ink i en bytta och sedan använder jag en vanlig smal pensel.
   Kram ztina

 • Erika

  Så jättefina, tejpar du både fram o baksida?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: